این پژوهش نزدیک به ۱۰ هزار زن ۶۵ ساله و بالاتر را طی یک دهه دنبال کرد تا بررسی کند آیا عادات روزانه نوشیدن قهوه یا چای با تغییرات در تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) که شاخص کلیدی خطر پوکی استخوان است، مرتبط است یا خیر.
به نقل از مدیکالاکسپرس، پوکی استخوان یک نگرانی بزرگ جهانی در حوزه سلامت است که یک سوم زنان بالای ۵۰ سال را تحت تاثیر قرار میدهد و هر ساله به میلیونها شکستگی منجر میشود. با توجه به اینکه قهوه و چای روزانه توسط میلیاردها نفر مصرف میشوند، درک تاثیر آنها بر سلامت استخوان بسیار حیاتی است. تاکنون شواهد متناقض بوده و مطالعات کمی این روابط را در چنین بازه زمانی طولانی بررسی کردهاند.
گروه دانشگاه فلایندرز دادههای مطالعه شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان را تحلیل کرد و اندازهگیریهای مکرر مصرف نوشیدنی و تراکم استخوان در ناحیه لگن و گردن استخوان ران که بخشهایی هستند که به شدت با خطر شکستگی مرتبط هستند را بررسی نمود.
در طول ۱۰ سال، شرکتکنندگان مصرف قهوه و چای خود را گزارش کردند و پژوهشگران تراکم استخوان را با روشهای تصویربرداری پیشرفته اندازهگیری کردند.
نتایج نشان داد که نوشندگان چای تراکم استخوان لگن کمی بالاتر از غیرنوشندگان چای داشتند. هرچند تفاوت اندک بود، اما از نظر آماری معنادار بود و میتواند در سطح جمعیت پیامدهای مهمی داشته باشد.
قهوه، در مقابل، داستان پیچیدهتری داشت. در کل، مصرف متوسط قهوه (حدود دو تا سه فنجان در روز) به نظر نمیرسید به سلامت استخوان آسیب بزند. اما نوشیدن بیش از پنج فنجان در روز با تراکم استخوان پایینتر مرتبط بود، که نشان میدهد مصرف بیش از حد میتواند زیانآور باشد.
جالب اینکه زنانی که در طول زندگی مصرف الکل بیشتری داشتند، اثرات منفی بیشتری از قهوه تجربه کردند، در حالی که چای بهویژه برای زنان مبتلا به چاقی مفید به نظر میرسید.
رایان لیو، نویسنده همکار مقاله، میگوید ترکیباتی به نام کاتچینها که در چای فراوان هستند، ممکن است تشکیل استخوان را تقویت کرده و سرعت تجزیه استخوان را کاهش دهند.
کافئین موجود در قهوه، در مقابل، در مطالعات آزمایشگاهی نشان داده شده که در جذب کلسیم و متابولیسم استخوان اختلال ایجاد میکند، هرچند این اثرات کوچک هستند و میتوان با مصرف شیر آنها را جبران کرد.
یافتهها نشان میدهند لذت بردن از یک فنجان چای روزانه میتواند راهی ساده برای حمایت از سلامت استخوان در دوران سالمندی باشد. در حالی که نوشیدن متوسط قهوه بیخطر به نظر میرسد، مصرف بسیار زیاد ممکن است ایدهآل نباشد.
نویسندگان هشدار میدهند که تفاوتهای مشاهدهشده، هرچند از نظر آماری معنادار هستند، آنقدر بزرگ نیستند که تغییرات چشمگیر در سبک زندگی افراد را توجیه کنند.
نتایج به این معنا نیست که باید قهوه را کنار بگذارید یا شروع کنید به نوشیدن چای به مقدار زیاد. اما آنها نشان میدهند که مصرف متوسط چای میتواند یک راه ساده برای حمایت از سلامت استخوان باشد، و اینکه مصرف بسیار زیاد قهوه ممکن است ایدهآل نباشد.
در حالی که کلسیم و ویتامین D همچنان پایههای اصلی سلامت استخوان هستند، آنچه در فنجان شماست نیز میتواند نقش داشته باشد. برای زنان مسن، لذت بردن از یک فنجان چای روزانه ممکن است چیزی بیش از یک آیین آرامشبخش باشد؛ میتواند گامی کوچک به سوی استخوانهای قویتر باشد.



نظر شما